Vinete chinezesti in sos picant

Aceasta reteta  este pentru participarea la concursul organizat de cartre Andreea pe blog-ul Andreea Chinesefood  – (http://andreeachinesefood.blogspot.ro/)

Aceasta este poate cea mai simpla (dar nu cea mai putin gustoasa!) reteta de mincare chinezeasca.Este 100% vegetala dar atentie: este (foarte) picanta!             de cind am facut-o prima oara fiica-mea vrea sa-i fac in fiecare seara aceasta savuroasa mincare.

Iata acum reteta:

Ingrediente:

1 vanata mai mare

2 catei de usturoi

100 ml ulei (eu am folosit de canola)

1 lingurita ulei de susan

2 lingurite sos de soia

1 lingurita otet de vin

1 lingurita vin chinezesc de gatit (vin de orez)

(daca nu gasiti puteti pune vin de Xeres medium-sec (spania) este mai ieftin decit porto – eu l-am folosit inainte de a gasi vin chinezesc de gatit)

3 lingurite ulei de ardei iute (daca nu suportati prea iute, puneti o treime)

(daca nu aveti, puneti 3 ardei iuti uscati)

1/2 lingurita sare

2 lingurite zahar

1 lingurita amidon de porumb (corn starch)

Mod de preparare:

Pentru a cistiga timp , mai ales in timpul gatitului , cind trebuie sa ne miscam foarte rapid, amestecam intr-un castronel  sosul de soia, otetul de vin, vinul de orez sau de gatit, uleiul de ardei iute, sarea si zaharul

curatam vanata si o taiem in cubulete de circa 1cm, in wok incingem uleiul si punem bucatile la calit

Vinetele  vor inghiti imediat uleiul, de aceea trebuie sa amestecam cit mai repede bucatelele de vinete pentru a prinde toate un pic de ulei.Dupa citeva minute (2-3) vinetele sint aproape facute si incep sa lase un pic de ulei , mai amestecam putin si in final adaugam un paharel sau o jumate de cescuta de apa ca va face ca uleiul sa iasa si mai mult din vinete.


Scurgem bine vinetele si le punem pe servetele de bucatarie sa absoarba restul de ulei.

Tocam usturoiul marunt si il punem la calit impreuna cu lingurita de ulei de

susan (va recomand sa-l taiati cu cutitul dar puteti sa-l dati si pe razatoare)

dupa cateva secunde adaugam si vinetele deja prajite

mai calim cateva secunde si apoi adaugam amestecul de sosuri preparat inainte (deja mincarea incepe sa aiba o culoare interesanta si o aroma placuta se raspindeste in bucatarie)

dizolvam lingurita de amidon in 3 linguri de apa si adaugam peste vinete

mai lasam cateva secunde pana se formeaza un sos consistent si le scoatem intr-un castronel.

Noi le mincam cu un pic de orez alaturi sau cu taitei chinezesti (de orez).Au un gust minunat.

Pofta buna !

Lasă un comentariu